Iedereen doet wel eens impulsaankopen. Heb je iets niet direct nodig en ga je het toch kopen? Dan is het een impulsaankoop. Dat soort aankopen zijn niet erg als je het jezelf kan veroorloven, maar als je geld wilt besparen of waakzaam wilt blijven op je portemonnee, kan het een heel gedoe zijn.

Impulsaankopen hebben een grote impact op je maandbudget. Wil jij de volgende keer ook impulsaankopen voorkomen? Hieronder vind je de beste tips om in een mum van tijd veel te besparen.

1. Stel je aankopen uit

Wanneer je op het punt staat een impulsaankoop te doen dan ben je gefocust op alle voordelen van je aankoop. Maar als je eerlijk nadenkt of je het echt nodig hebt? Hoeveel uur moet je ervoor werken? Is dat het waard? Je zult je realiseren dat je veel spullen kunt laten liggen. Is dan niet het geval, stel dan de aankoop uit. Geef jezelf bijvoorbeeld 72 uur. Of de 30 dagen regel voor zeer dure artikelen. Wil je het nog kopen of heb je het eigenlijk helemaal niet nodig? 

Vaak word je heel blij van spullen kopen, dus dan doe je dat ook maar zo snel mogelijk. Als dat moment van vreugde voorbij is, is er ineens minder behoefte om iets te kopen. Veel andere dingen vergeet je dan gewoon weer. Ben je eenmaal thuis en blijft het toch in je hoofd zitten? Dan kun je alsnog de aankoop doen, maar dan heb je er in ieder geval goed over nagedacht en wordt je er echt gelukkig van. 

2. Winkel met een lijstje

Moet je boodschappen doen? Maak dan een lijst aan. Een boodschappenlijstje is altijd handig. Wanneer we weten wat we nodig hebben, is het makkelijker om onnodige spullen achter te laten. Een andere goede tip is om niet op een lege maag te gaan winkelen. Alles ziet er beter uit als je honger hebt, en mensen zullen eerder lekkere dingen kopen.

Ook bij andere winkels kun je winkelen met een lijstje. Op zoek naar nieuwe kleding? Maak dan een lijst van wat je nodig hebt, zoals winterlaarzen en jeans. Je hoeft dan geen truien te kopen, want die staan er niet op. 

3. Shop online

Er zijn online in een oogopslag veel minder spullen te bekijken. Sommige webshops spelen hierop wel in door bij het afrekenen leuke spulletjes en favoriete artikelen te tonen. Dit is ook bedoeld om impulsaankoop te stimuleren.

Een ander groot voordeel van online shoppen is de mogelijkheid om verlanglijstjes te gebruiken. Je zet alles wat je leuk vindt op een verlanglijstje in plaats van het direct te kopen. Als je het de volgende dag nog steeds wilt, voeg het dan toch aan je winkelwagentje toe. 

4. “Niet kopen” maand

Daag jezelf dan bijvoorbeeld een maand lang uit om geen dingen te kopen. Je kunt dus geen impulsaankopen doen naast je dringend noodzakelijke boodschappen. Je wordt in zo’n periode heel bewust over alle dingen die je normaal wel koopt en wellicht niet helemaal nodig hebt. Dus het is sowieso interessant om een keer te doen. 

5. Leef met een begroting

Hoeveel wil je elke maand uitgeven aan eten en andere spullen? Maak voor jezelf een begroting om duidelijk te krijgen hoeveel je eigenlijk per maand kunt en wilt uitgeven, en wat dus je ‘potje’ is voor bepaalde uitgaven of de volgende maand. Als je weet dat je voor 150 euro gaat winkelen per maand is het makkelijker om jezelf hier ook aan te houden. Bekijk ook kritisch al jouw eerdere soort impulsaankopen. Misschien zijn er bepaalde categorieën producten die moeilijk te weerstaan ​​zijn.

6. Neem contant geld mee in plaats van een pinpas

Meestal weet je van tevoren wel hoe duur je product wordt. Als je dat bedrag meeneemt, kan je impulsaankopen aanzienlijk beperken. Als je vandaag alles opraakt, kun je de rest van de week geen geld uitgeven. Als je daar van op de hoogte bent, kun je dure dingen misschien eerder op de plank leggen.

Mochten bovenstaande tips niet helpen kan je de volgende hulpmiddelen nog in acht nemen:

  • Laat je niet verleiden door extreem hoge kortingen
  • Ga niet shoppen als je je verveelt
  • Koop alleen dingen die je terug kunt brengen
  • Maak het lastig om bij je spaargeld te komen
  • Wees minder materialistisch

Minder impulsaankopen doen, vraagt de nodige tijd en doorzetting van je om het onder de knie te krijgen. Daarom is het belangrijk om dit stapsgewijs aan te pakken zodat je met behulp van bovenstaande tips al doende achter komt welke het beste voor jou werken.