In dit artikel

Studiekosten als vaste last: Een gids voor studenten en ouders

Studiekosten als vaste last: Een gids voor studenten en ouders (2024)

In dit artikel

Het vooruitzicht van studiekosten kan overweldigend zijn, zowel voor aanstaande studenten als hun ouders. Zoals ook ik heb ervaren, lijkt de financiële puzzel soms lastig om op te lossen, maar aangezien de gemiddelde student maar liefst €339 per maand van zijn ouders ontvangt, is het essentieel om hier goed over na te denken.

In deze blog help ik je om grip te krijgen op de studiekosten; we duiken in de inkomsten, uitgaven en mogelijke beurzen of leningen. Laten we beginnen met het ontwarren van deze financiële knoop!

Key Takeaway:

De beste vergelijkingssite van 2024 om vaste laste te besparen is Independer. Bespaar direct met de uitgebreide, onafhankelijke en gebruiksvriendelijke vergelijking op jouw verzekeringen, energiekosten en telecom.

Wat kost Studeren?

Gemiddeld inkomen van studenten varieert sterk, afhankelijk van de studiekeuze en baanmogelijkheden.

Gemiddeld inkomen van studenten

Het geld dat studenten elke maand krijgen, is niet hetzelfde voor iedereen. Het hangt af van waar ze wonen. Uit een studie van Nibud in 2021 blijkt dat studenten die op zichzelf wonen, elke maand €339 krijgen van hun ouders.

Maar studenten die nog thuis wonen, krijgen minder. Zij krijgen elke maand €109 van hun ouders. Het is belangrijk om dit te weten als je gaat studeren. Zo kun je beter plannen hoeveel geld je nodig hebt.

Tabel: Gemiddeld inkomen van studenten

Volgens het Nibud Studentenonderzoek 2021 is er een significant verschil in het gemiddelde inkomen van uit- en thuiswonende studenten. Uitwonende studenten ontvangen gemiddeld € 339 per maand van hun ouders, terwijl thuiswonende studenten € 109 per maand ontvangen. Laten we deze inkomensverdeling van studenten eens nader bekijken in de onderstaande tabel.

WoonsituatieGemiddeld maandelijks inkomen (€)
Uitwonend339
Thuiswonend109

Het is belangrijk op te merken dat de invoering van een magere studiebeurs grote gevolgen kan hebben voor studenten, vooral voor diegenen die als thuiswonend ook hun vaste lasten moeten betalen. Daarom is het essentieel voor zowel ouders als studenten om goed voorbereid te zijn op deze aanzienlijke financiële uitdaging.

Bijdragen aan de studiekosten van je kind

Als ouder wil je graag bijdragen aan de studiekosten van je kind. Uit onderzoek blijkt dat ouders gemiddeld € 339 per maand geven aan uitwonende studenten en € 109 per maand aan thuiswonende studenten.

Het is belangrijk om te weten wat er van jou als ouder wordt verwacht en welke kosten je kind heeft. Sommige ouders kunnen een aanvullende beurs aanvragen bij DUO als ze weinig verdienen.

Het is ook goed om te weten dat er een onderhoudsplicht is voor ouders, wat betekent dat je verplicht bent bij te dragen aan de studiekosten van je kind.

Eigen bedrag bepalen

Als student is het belangrijk om te weten hoeveel geld je zelf wilt bijdragen aan je studiekosten. Dit hangt af van je financiële situatie en wat je ouders kunnen bijdragen. Het Nibud Studentenonderzoek laat zien dat uitwonende studenten gemiddeld € 339 per maand ontvangen van hun ouders, terwijl thuiswonende studenten € 109 per maand ontvangen.

Het is goed om een gesprek te hebben met je ouders over hoeveel zij kunnen bijdragen en hoeveel je zelf wilt bijdragen. Op deze manier kun je een realistisch bedrag bepalen en een budget opstellen voor je studiekosten.

Sparen met geld van DUO

Het is mogelijk om geld te besparen met behulp van DUO. DUO biedt verschillende financiële ondersteuningsmogelijkheden voor studenten, zoals studiefinanciering en leningen. Als je slim omgaat met deze geldbronnen, kun je geld besparen tijdens je studie.

Het is belangrijk om een goed budget op te stellen en je uitgaven zorgvuldig te beheren. Ook kun je kijken naar de mogelijkheden voor aanvullende beurzen en subsidies. Door bewust om te gaan met je financiën en gebruik te maken van de beschikbare ondersteuning van DUO, kun je geld besparen en je studietijd financieel beheersen.

Hoeveel ga je Lenen als Student?

Lenen en studieschuld zijn belangrijke financiële aspecten waar studenten rekening mee moeten houden. Het is essentieel om een studentenbegroting op te stellen en inzicht te krijgen in de uitgaven als student.

Bespreken van verzekeringen voor studenten is ook relevant.

Lenen en studieschuld

Lenen en studieschuld kunnen een belangrijk onderdeel zijn van de financiële planning voor een student. Als je geld moet lenen om je studie te financieren, is het belangrijk om je bewust te zijn van de gevolgen van een studieschuld.

Hoeveel je uiteindelijk zult lenen, hangt af van verschillende factoren, zoals het collegegeld en de kosten van levensonderhoud. Het is verstandig om een ​​studentenbegroting te maken om een ​​idee te krijgen van je verwachte uitgaven en om ervoor te zorgen dat je niet meer leent dan nodig is.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat leningen moeten worden terugbetaald en dat ze invloed kunnen hebben op je financiële situatie na het afstuderen. Daarom is het verstandig om verantwoordelijk te lenen en alleen te lenen wat echt nodig is.

Studentenbegroting maken

Het maken van een studentenbegroting is belangrijk om de financiën goed te beheren tijdens je studie. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen bij het maken van een studentenbegroting:

 • Maak een lijst van al je inkomsten, zoals studiefinanciering, bijbaantje, ouderbijdrage.
 • Bepaal je vaste lasten, zoals huur, collegegeld, verzekeringen.
 • Maak een schatting van je variabele kosten, zoals boodschappen, uitgaan, studiemateriaal.
 • Vergelijk je inkomsten met je uitgaven en zorg ervoor dat er genoeg geld is om alles te betalen.
 • Stel doelen voor sparen of extra uitgaven en plan hiervoor een bedrag in.
 • Houd gedurende de maand je werkelijke uitgaven bij en vergelijk deze met je begroting. Pas indien nodig aan.

Wat geef je eigenlijk uit als student?

Als student geef ik geld uit aan verschillende dingen. Een groot deel van mijn uitgaven gaat naar collegegeld, studieboeken en andere leermaterialen. Daarnaast moet ik ook mijn huisvesting betalen, zoals huur, water en elektriciteit.

Verder zijn er dagelijkse kosten, zoals boodschappen, eten en drinken. Ook moet ik verzekeringen regelen, zoals een zorgverzekering en een inboedelverzekering voor mijn spullen. Daarnaast zijn er nog extra kosten, zoals sportactiviteiten, uitgaan en eventuele reis- of transportkosten.

Het is belangrijk om al deze uitgaven in mijn budget op te nemen en verstandig met mijn geld om te gaan.

Verzekeringen voor studenten

Als student is het belangrijk om ook aan verzekeringen te denken. Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt overwegen, zoals een zorgverzekering, inboedelverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.

Een zorgverzekering is verplicht en de kosten hangen af van het pakket dat je kiest. Het is belangrijk om goed naar de dekking te kijken en te vergelijken welke zorgverzekering het beste bij jou past.

Daarnaast kun je ook een inboedelverzekering afsluiten, vooral als je op jezelf gaat wonen. Deze verzekering dekt schade aan je spullen, bijvoorbeeld bij brand of diefstal. Tot slot is het ook verstandig om een aansprakelijkheidsverzekering te hebben.

Financiële Gevolgen van je Kind als ze Studeren

– Kosten voor ouders tijdens de studieperiode.

– Financiële gevolgen bij minderjarige kinderen.

– Regelen na het afstuderen.

Lees verder om meer te weten te komen over de financiële gevolgen van je kind als ze gaan studeren.

De Kosten voor Ouders tijdens de Studieperiode

Als ouder tijdens de studieperiode van je kinderen zijn er verschillende kosten waar je rekening mee moet houden. Uit het Nibud Studentenonderzoek 2021 blijkt dat uitwonende studenten gemiddeld €339 per maand ontvangen van hun ouders, terwijl thuiswonende studenten €109 per maand ontvangen.

Dit geld wordt gebruikt om bijvoorbeeld het collegegeld, de huur, boodschappen en verzekeringen te betalen. Voor ouders met een lager inkomen is het mogelijk om bij DUO een aanvullende beurs aan te vragen.

Het is belangrijk om als ouder te weten welke kosten je kunt verwachten en wat er van jou wordt verwacht bij de financiële ondersteuning van je kind tijdens de studieperiode.

Financiële gevolgen als je minderjarige kind gaat studeren

Als je minderjarige kind gaat studeren, kunnen er financiële gevolgen zijn waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om te weten welke kosten hierbij komen kijken en wat er van jou als ouder wordt verwacht.

Uit het Nibud Studentenonderzoek 2021 blijkt dat uitwonende studenten gemiddeld €339 per maand van hun ouders ontvangen, terwijl thuiswonende studenten €109 per maand ontvangen.

Dit bedrag kan variëren afhankelijk van het inkomen van de ouders. Daarnaast kunnen er ook andere kosten zijn, zoals collegegeld, studieboeken en verzekeringen. Het is verstandig om vooraf een financieel plan te maken en eventueel bij DUO aanvullende financiële ondersteuning aan te vragen als dat nodig is.

Regelen na Afstuderen

Na het afstuderen zijn er enkele belangrijke zaken die geregeld moeten worden. Hier is een checklist om je op weg te helpen:

 1. Diploma ophalen: Ga naar de universiteit of hogeschool om je diploma op te halen. Dit is een belangrijk bewijs van je voltooide studie.
 2. Uitschrijven bij de onderwijsinstelling: Zorg ervoor dat je jezelf uitschrijft bij de onderwijsinstelling waar je gestudeerd hebt. Dit voorkomt onnodige kosten.
 3. Stopzetten studiefinanciering: Als je gebruik hebt gemaakt van studiefinanciering, moet je dit stopzetten nadat je bent afgestudeerd. Hiermee voorkom je dat je later onterecht geld moet terugbetalen.
 4. Zoeken naar werk: Begin met het zoeken naar een baan die past bij jouw studie en interesses. Schrijf je in bij vacaturewebsites en stuur sollicitaties uit.
 5. Terugbetalen studieschuld: Als je tijdens je studie geld hebt geleend, moet je na afstuderen beginnen met het terugbetalen van deze lening. Neem contact op met DUO voor meer informatie hierover.
 6. Verzekeringen regelen: Zorg ervoor dat je eventuele studentenverzekeringen beëindigt of omzet naar reguliere verzekeringen die passen bij jouw nieuwe situatie.
 7. Belastingzaken regelen: Informeer de Belastingdienst over jouw nieuwe situatie als afgestudeerde, zoals verandering in inkomen of verhuizing.
 8. Budget herzien: Pas je budget aan je nieuwe financiële situatie aan. Overweeg de kosten van levensonderhoud, huur en andere uitgaven nu je geen student meer bent.
 9. Netwerk uitbreiden: Blijf contact houden met professoren, medestudenten en anderen in jouw vakgebied. Dit kan helpen bij het vinden van werk of andere zakelijke kansen.
 10. Doelen stellen: Stel nieuwe doelen voor jezelf na het afstuderen. Of dit nu gaat om een carrièredoel, persoonlijk doel of iets anders, het hebben van doelen kan helpen bij het behouden van focus en motivatie.

Conclusie

Studeren brengt financiële verantwoordelijkheid met zich mee, zowel voor studenten als ouders. Het is essentieel om een kostenplanning te maken en de financiële gevolgen te begrijpen.

Ouders kunnen bijdragen aan de studiekosten van hun kind en studenten kunnen lenen om hun opleiding te bekostigen. Met de juiste kennis en voorbereiding kunnen ouders en studenten de kosten beheersen en een studie mogelijk maken.

Meer over vaste lasten

In onze nieuwe reeks over “Vaste lasten info” nemen we je mee op een reis om de verschillende facetten van persoonlijke financiën te ontdekken. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe “Telefoon- en internetkosten” zich verhouden tot “Huur en hypotheek“, of hoe “Ziektekosten” oplopen naast “Levensverzekering” en “Autoverzekering“, dan ben je hier aan het juiste adres.

In de stad waar we wonen, komen ook “Gemeentelijke belastingen” kijken, terwijl we voor ons thuis constant rekening moeten houden met “Onderhoudskosten“. Families hebben mogelijk ook te maken met “Kinderopvang kosten” en de immer stijgende “Studiekosten”, vooral als we kijken naar de effecten van “Ouder worden“.

Daarnaast, met de wisseling van de seizoenen, zijn er altijd “Seizoensgebonden kosten” waarmee rekening moet worden gehouden. Of je nu reist met het openbaar vervoer of je eigen auto, “Transportkosten” kunnen flink oplopen. Heb je een trouwe viervoeter of misschien een pluizige vriend thuis? Vergeet dan niet de “Huisdier kosten“.

Het beheren van een “Persoonlijke budget” kan uitdagend zijn, vooral in het licht van “Economische veranderingen“. Gelukkig bieden “Digitale diensten” een helpende hand om ons financieel op het juiste pad te houden. En voor degenen die hun lichaam fit willen houden, kunnen “Fitnessabonnementen” een vaste post worden.

Terwijl sommigen van ons streven naar “Duurzaam leven Groene keuzes“, beïnvloeden onze “Lifestylekeuzes” zeker onze maandelijkse uitgaven. Dit alles komt samen in wat we kennen als onze “Woonlasten“, een integraal onderdeel van ons dagelijks leven. Bekijk onze andere blogs om meer te weten te komen over elk van deze onderwerpen!

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “studiekosten als vaste last”?

“Studiekosten als vaste last” betekent dat de kosten van een studie, zoals opleidingskosten en studieverzekering, moeten worden gepland als regelmatige kosten in een budget.

2. Hoe kan kostenplanning helpen bij het beheer van studiekosten?

Kostenplanning kan studenten en ouders helpen bij het opstellen van een studiekostenbegroting. Dit kan helpen bij het beheren van uitgaven en het aflossen van een studielening.

3. Welke rol speelt financiële verantwoordelijkheid bij studiekosten?

Financiële verantwoordelijkheid is belangrijk voor studiekostenbeleid. Het bevordert budgettering en uitgavenbeheer om te zorgen voor tijdige betaling van opleidingskosten, studentenhuisvesting en aflossing van studieleningen.

4. Wat moet ik doen om een goed studiebudget op te stellen?

Een goed studiebudget omvat alle vaste lasten, zoals opleidingskosten, kosten voor studentenhuisvesting en studieverzekering. Het zou ook rekening moeten houden met terugbetaling van de studielening en andere kosten.

» Referenties

1. How to Budget for Fixed and Variable Expenses, By Emily Starbuck Gerson, May 12, 2023
https://www.experian.com/blogs/ask-experian/how-to-budget-for-fixed-and-variable-expenses/

2. Budgeting Tips: 10 Ways to Lower Your Life’s Fixed Costs, WRITTEN by JOSHUA BECKER
https://www.becomingminimalist.com/budgeting-tips/

3. Do Consumers Distinguish Fixed Cost from Variable Cost? “Schmeduling” in Two-Part Tariffs in Energy, Koichiro Ito & Shuang Zhang, REVISION DATE August 2023
https://www.nber.org/papers/w26853

» Referenties

Picture of Team Vastelastenbesparing.nl

Team Vastelastenbesparing.nl

Wij zijn het gepassioneerde team achter Vastelastenbesparing.nl, vastbesloten om jou te voorzien van praktische inzichten om je vaste lasten te verminderen. Met een diepgaande toewijding aan financiële welzijn en besparingen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle kennis en advies. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het realiseren van financiële gemoedsrust en het creëren van een sterke financiële basis.Lees meer over ons >
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *