In dit artikel

Het effect van 'standby' op je energierekening

Het effect van ‘standby’ op je energierekening (2024)

In dit artikel

Houd je energie laag! Trek de stekkers van je apparaten uit. Je verlaagt je stroomrekening, helpt de aarde en houdt geld in je zak. Doe iets kleins dat veel doet. Wacht niet! Begin vandaag nog met het besparen van energie.

Key Takeaway:

De beste vergelijkingssite van 2024 om vaste laste te besparen is Independer. Bespaar direct met de uitgebreide, onafhankelijke en gebruiksvriendelijke vergelijking op jouw verzekeringen, energiekosten en telecom.

Sluipverbruik: waarom het loont om stekkers uit het stopcontact te halen

Elektrische apparaten zoals computers, elektrische boilers en koffiezetapparaten kunnen aanzienlijk veel energie verbruiken, zelfs wanneer ze in stand-by modus zijn. Ook internetmodems, digitale tv-ontvangers en de digitale ovenklok dragen bij aan het sluipverbruik.

Het loont dus zeker om de stekkers van deze apparaten uit het stopcontact te halen om onnodig energieverbruik te voorkomen.

Computer de grootste energieslurper

Mijn computer is een echte energieverslinder. Ook al staat die uit. Hij vreet stroom op. Dat komt omdat hij op ‘standby‘ staat. Dus, hij is niet helemaal uit. Dat noemen we sluipverbruik.

Ik heb het stopgezet. Hoe dan? Heel makkelijk! Ik haal gewoon de stekker uit het stopcontact als ik de computer niet gebruik. Nu slurpt mijn computer geen energie meer. Dat scheelt op mijn energierekening!

Elektrische boilers en koffiezetapparaten

Elektrische boilers en koffiezetapparaten zijn apparaten die veel energie verbruiken. Zelfs als je ze uitzet, kunnen ze nog steeds sluipverbruik hebben als ze in het stopcontact blijven zitten.

Een elektrische boiler kan bijvoorbeeld tot 200 watt per uur verbruiken, zelfs als je hem niet gebruikt. Hetzelfde geldt voor een koffiezetapparaat, dat tot wel 100 watt per uur kan verbruiken.

Om energie te besparen, is het belangrijk om de stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je deze apparaten niet gebruikt. Op die manier voorkom je dat ze onnodig energie verbruiken en kun je geld besparen op je energierekening.

Internetmodem, digitale tv-ontvanger, digitale ovenklok

Mijn internetmodem, digitale tv-ontvanger en digitale ovenklok kunnen ongemerkt energie verbruiken, zelfs als ze uitgeschakeld zijn. Het is belangrijk om deze apparaten volledig uit te zetten of de stekkers uit het stopcontact te halen om sluipverbruik te voorkomen.

Door dit te doen, kan ik niet alleen energie besparen, maar ook geld besparen op mijn energierekening.

Voorkomen van sluipverbruik

– Controleer sluipverbruik: 4 vragen

– Laat opladers niet in het stopcontact zitten

– Gebruik bespaarstekkers

3. Voorkomen van sluipverbruik: controleer je apparaten regelmatig om te zien of ze onnodige energie verbruiken, haal opladers uit het stopcontact als ze niet worden gebruikt, en overweeg het gebruik van bespaarstekkers om de energiekosten te verlagen.

Controleer sluipverbruik: 4 vragen

Ik controleer het sluipverbruik door mezelf de volgende vragen te stellen:

 1. Staat het apparaat echt uitgeschakeld of staat het alleen op standby?
 2. Is er een klein lampje of display dat nog steeds brandt, zelfs als het apparaat is uitgeschakeld?
 3. Wordt het apparaat warm terwijl het is uitgeschakeld?
 4. Maakt het apparaat geluid, zoals een zachte zoemtoon, terwijl het is uitgeschakeld?

Laat opladers niet in het stopcontact zitten

Opladers blijven vaak in het stopcontact zitten, ook als we ze niet gebruiken. Maar wist je dat ze nog steeds energie verbruiken, zelfs als er geen apparaat aan is gekoppeld? Dit fenomeen staat bekend als sluipverbruik.

Zelfs als de oplader niet actief verbonden is met een apparaat, kan hij nog steeds energie opnemen. Het is dus belangrijk om de opladers uit het stopcontact te halen wanneer ze niet worden gebruikt.

Op die manier voorkom je onnodig energieverbruik en kun je besparen op je energierekening.

Gebruik bespaarstekkers

Bespaarstekkers zijn handige apparaten die kunnen helpen bij het verminderen van sluipverbruik. Ze maken het mogelijk om het sluipverbruik volledig uit te schakelen tussen het apparaat en het stopcontact.

Dit betekent dat er geen onnodige energie wordt verbruikt wanneer je de stekker uit het stopcontact haalt. Bespaarstekkers zijn een eenvoudige en effectieve manier om energie te besparen en daarmee ook geld te besparen op je energierekening.

Het gebruik van bespaarstekkers is een kleine aanpassing, maar het kan een groot verschil maken in energiezuinigheid en duurzaamheid. Dus vergeet niet om bespaarstekkers te gebruiken en je elektrische apparaten echt uit te zetten wanneer je ze niet gebruikt.

Besparingen door stekkers uit het stopcontact te halen

Bespaar energie en geld door je stekkers uit het stopcontact te halen. Ontdek hoeveel je kunt besparen en leer handige tips om sluipverbruik te voorkomen. Lees snel verder!

Hoeveel energie verbruik je?

Als je de stekkers uit het stopcontact haalt, kun je veel energie besparen. Het precieze bedrag dat je kunt besparen, kan variëren. Maar door dit te doen, kun je honderden euro’s besparen op je energierekening.

Dus het is zeker de moeite waard om de stekkers uit het stopcontact te halen wanneer je de apparaten niet gebruikt.

Tips om sluipverbruik te voorkomen

Hier zijn enkele tips om sluipverbruik te voorkomen:

 1. Haal de stekkers uit het stopcontact van apparaten die je niet gebruikt.
 2. Laat opladers niet in het stopcontact zitten als er geen apparaat wordt opgeladen.
 3. Gebruik bespaarstekkers om het sluipverbruik tussen het apparaat en het stopcontact uit te schakelen.
 4. Controleer regelmatig op sluipverbruik door te kijken naar het energieverbruik van je apparaten.
 5. Zet apparaten volledig uit in plaats van ze op standby te laten staan.

Besparen door apparaten uit te schakelen of stekkers uit het stopcontact te halen

Als ik mijn energierekening wil verlagen, kan ik geld besparen door apparaten uit te schakelen of de stekkers uit het stopcontact te halen. Hier zijn enkele manieren waarop ik dit kan doen:

 • Ik zet de televisie helemaal uit als ik hem niet gebruik.
 • Ik haal de stekker van mijn opladers uit het stopcontact als ik ze niet gebruik.
 • Ik schakel mijn computer volledig uit wanneer ik er klaar mee ben.
 • Ik zet mijn koffiezetapparaat helemaal uit na gebruik.
 • Ik haal de stekker van mijn internetmodem en digitale tv – ontvanger uit het stopcontact als ik ze niet nodig heb.
 • Ik zet de ovenklok alleen aan als ik hem echt nodig heb en haal de stekker eruit als ik hem niet gebruik.

Conclusie: Sluipverbruik vermijden om energie en geld te besparen

Bespaar geld op je energierekening door stekkers uit het stopcontact te halen. Sluipverbruik kan ongemerkt energie verbruiken, zelfs als apparaten uitgeschakeld zijn. Door bewust te zijn van sluipverbruik en stekkers te verwijderen, kun je energie besparen en je rekening verlagen.

Meer over vaste lasten

Welkom bij onze blog over “Vaste lasten besparen“! Als je op zoek bent naar manieren om thuis te besparen, laten we dan beginnen met enkele basisprincipes. Heb je ooit overwogen hoe het simpelweg “stekker uit stopcontact besparen” je energierekening kan verlagen? Of hoe “radiator uitzetten besparen” in de wintermaanden kan helpen?

Voor degenen onder ons die graag koken, hebben we enkele geweldige tips over “gas besparen koken” of “gas besparen” en zelfs een interessant artikel over de “gas besparen magneet“. Als je bewuster wilt worden van je milieu-impact, kijk dan eens naar “Milieuvriendelijke keuzes“, waarmee je niet alleen kunt “stroom besparen“, maar ook “co2 besparen“.

Zijn je boodschappenrekeningen de laatste tijd hoog? Lees onze gids over “besparen op boodschappen“. En als je een dierenliefhebber bent, hebben we tips om te “Huisdier kosten besparen“.

Wist je dat een kortere tijd onder de “water besparen douche” je waterrekening kan verlagen? En voor de autobezitters onder ons hebben we ook gidsen over “brandstof besparen“.

Last but not least, duik in onze sectie over financiën en ontdek hoe je kunt “geld besparen“, van “Belastingen” tot het maken van alledaagse beslissingen die een verschil kunnen maken in je portemonnee. Elk beetje helpt, dus begin vandaag nog met “Energie besparen“!

Veelgestelde Vragen

1. Wat is het effect van ‘standby’ op je energierekening?

Het effect van ‘standby’ op je energierekening is dat het stroomverbruik en elektrisch verbruik omhoog gaat, wat de rekening hoger maakt.

2. Hoe kan ik besparen door de stekkers uit het stopcontact te halen?

Door de stekkers van je huishoudelijke apparaten uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt, stop je de standbymodus en bespaar je energie.

3. Wat zijn enkele bespaartips voor mijn elektriciteitsverbruik?

Je kunt energiebesparende maatregelen nemen zoals het uitzetten van apparaten in plaats van ze op standbymodus te zetten, en bewuster omgaan met je elektrisch gebruik.

4. Wat betekent energie-efficiëntie in relatie tot mijn energierekening?

Energie-efficiëntie betekent het verminderen van het gebruik van energie terwijl dezelfde resultaten worden bereikt. Hoe efficiënter, hoe lager de rekening.

5. Hoe draagt het uitschakelen van de standbymodus bij aan milieubewustzijn?

Het uitschakelen van de standbymodus helpt bij energiebesparing. Dit is goed voor het milieu omdat er minder elektriciteit wordt verbruikt.

» Referenties

1. How to Budget for Fixed and Variable Expenses, By Emily Starbuck Gerson, May 12, 2023
https://www.experian.com/blogs/ask-experian/how-to-budget-for-fixed-and-variable-expenses/

2. Budgeting Tips: 10 Ways to Lower Your Life’s Fixed Costs, WRITTEN by JOSHUA BECKER
https://www.becomingminimalist.com/budgeting-tips/

3. Do Consumers Distinguish Fixed Cost from Variable Cost? “Schmeduling” in Two-Part Tariffs in Energy, Koichiro Ito & Shuang Zhang, REVISION DATE August 2023
https://www.nber.org/papers/w26853

» Referenties

Team Vastelastenbesparing.nl

Team Vastelastenbesparing.nl

Wij zijn het gepassioneerde team achter Vastelastenbesparing.nl, vastbesloten om jou te voorzien van praktische inzichten om je vaste lasten te verminderen. Met een diepgaande toewijding aan financiële welzijn en besparingen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle kennis en advies. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het realiseren van financiële gemoedsrust en het creëren van een sterke financiële basis. Lees meer over ons >
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *