In dit artikel

Kun je energie besparen door je radiator uit te zetten?

Kun je energie besparen door je radiator uit te zetten? (2024)

In dit artikel

Worstel je met hoge energierekeningen en vraag je je af of het uitzetten van je radiator kan helpen om energie te besparen? Dat heb ik me ook afgevraagd, en na veel onderzoek ontdekte ik dat het uitschakelen van je verwarming ‘s nachts zo’n 470 kuub gas per jaar kan besparen in een matig geïsoleerde hoekwoning.

In deze blogpost deel ik inzichten en tips over hoe je effectief kunt besparen op je energierekening door slim gebruik te maken van je radiatoren en thermostaat. Lees verder en ontdek hoe je je verwarmingskosten kunt verlagen terwijl je het comfort behoudt.

Key Takeaway:

De beste vergelijkingssite van 2024 om vaste laste te besparen is Independer. Bespaar direct met de uitgebreide, onafhankelijke en gebruiksvriendelijke vergelijking op jouw verzekeringen, energiekosten en telecom.

Samenvatting

 • Je kunt energie besparen door enkele radiatoren uit te zetten, vooral ‘s nachts, maar let op als je vaak mist op je ramen hebt, want dat betekent dat er warmte verloren gaat.
 • Het openlaten van alle radiatoren kan leiden tot hogere stookkosten, dus het is beter om selectief te zijn en alleen de radiatoren uit te zetten in de kamers die je niet gebruikt.
 • Maatregelen zoals waterzijdig inregelen, statisch inregelen en dynamisch inregelen kunnen helpen om efficiënter met je verwarmingssysteem om te gaan en energie te besparen.
 • Andere tips voor energiebesparing zijn het gebruik van een thermostaatklok of slimme thermostaat, isolatie van verwarmingsbuizen en het gebruik van deurdrangers en tochtstrips.

Invloed van het uitzetten van radiatoren op energiebesparing

Het uitzetten van radiatoren kan invloed hebben op energiebesparing.

Het afsluiten van enkele radiatoren

Het afsluiten van enkele radiatoren kan helpen bij het besparen van gas. Het kan goed zijn om sommige radiatoren uit te zetten. Vooral ‘s nachts. Dit kan tot wel 470 kuub gas per jaar besparen in een hoekwoning die niet zo goed warm blijft.

Ook als je een kamer lucht, kun je de radiator beter uitzetten. Dit verlaagt de kosten van energie. Toch moet je opletten. Krijgen jouw ramen vaak mist? Dit kan betekenen dat er warmte verloren gaat.

Dat is zonde van de energie. Let dus goed op wanneer en welke radiatoren je aan of uit zet.

Het openlaten van alle radiatoren

Als je energie wilt besparen, kan het verleidelijk zijn om alle radiatoren in huis uit te zetten. Maar is dit wel effectief? Het openlaten van alle radiatoren kan leiden tot een snelle afkoeling van de kamers, waardoor je de verwarming later weer harder moet laten werken om de gewenste temperatuur te bereiken.

Dit kan uiteindelijk resulteren in hogere stookkosten. Het is beter om selectief te zijn en alleen de radiatoren uit te zetten in de kamers die je niet gebruikt. Op deze manier kun je nog steeds energie besparen zonder in te leveren op comfort.

Effectieve maatregelen voor energiebesparing

Er zijn verschillende effectieve maatregelen die genomen kunnen worden om energie te besparen, zoals waterzijdig inregelen, statisch inregelen en dynamisch inregelen.

Waterzijdig inregelen

Waterzijdig inregelen is een effectieve manier om energie te besparen met je radiatoren. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 • Zorg ervoor dat de radiatoren in je huis gelijkmatig warmte afgeven.
 • Door het waterdebiet naar elke radiator aan te passen, kun je de warmte beter verdelen.
 • Een deskundige kan het waterzijdig inregelen voor je doen.
 • Het kan helpen om de verwarmingskosten te verlagen en het comfort te verbeteren.
 • Het is belangrijk om regelmatig onderhoud aan je cv – installatie uit te voeren.

Statisch inregelen

Bij statisch inregelen van radiatoren wordt elke radiator individueel afgesteld om een optimale temperatuur te bereiken. Dit kan energie besparen omdat de radiator dan niet overmatig warmte produceert.

 • Afstellen van de radiatorkranen op de gewenste temperatuur.
 • Controleren of alle radiatorkranen volledig open zijn.
 • Balanceren van het systeem door de waterstroom naar verschillende radiatoren aan te passen.
 • Het verminderen van warmteverlies door klepjes op radiatorkranen te installeren.
 • Door het statisch inregelen van de radiatoren kan het gasverbruik en daarmee ook de energiekosten worden verlaagd.
 • Statisch inregelen is een eenmalige actie die ervoor zorgt dat je radiator optimaal werkt en je geld bespaart op je energierekening.
 • Door elke radiator individueel af te stellen, kun je voorkomen dat sommige kamers te warm worden en andere kamers te koud blijven.
 • Het statisch inregelen van radiatoren kan ook helpen om het comfort in huis te verbeteren, omdat elke kamer op de juiste temperatuur wordt gehouden.

Dynamisch inregelen

Dynamisch inregelen is een effectieve maatregel om energie te besparen bij het gebruik van radiatoren. Het houdt in dat je de watertemperatuur in de radiatoren aanpast op basis van de kamertemperatuur. Hierdoor wordt er alleen warm water naar de radiatoren gestuurd als dat nodig is, en niet constant zoals bij traditionele verwarmingssystemen. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de stookkosten en het verminderen van energieverspilling.

 • Dynamisch inregelen zorgt voor een betere afstemming tussen watertemperatuur en kamertemperatuur.
 • Door dynamisch in te regelen, kan er tot wel 20% energie worden bespaard.
 • Deze maatregel vereist vaak wel installatie en afstelling door een professional.
 1. Efficiënter gebruik van warm water: Door alleen warm water naar de radiatoren te sturen wanneer dit nodig is, wordt er minder energie verspild.
 2. Lagere stookkosten: Doordat de watertemperatuur beter wordt afgestemd op de gewenste kamertemperatuur, hoeft de cv-ketel minder hard te werken en kunnen stookkosten worden verlaagd.
 3. Comfortabele binnentemperatuur: Met dynamisch inregelen kun je ervoor zorgen dat elke kamer altijd op de juiste temperatuur is, zonder dat er onnodig veel warmte verloren gaat.

Andere tips voor energiebesparing

– Gebruik een thermostaatklok of slimme thermostaat om de verwarming alleen aan te laten wanneer je thuis bent en de temperatuur nodig is.

– Isoleer de cv-leidingen en de ruimte achter de radiatoren om warmteverlies te voorkomen.

– Plaats deurdrangers en tochtstrips om tocht te verminderen en warmte binnen te houden.

Gebruik van thermostaatklok of slimme thermostaat

Als je energie wilt besparen, kun je een thermostaatklok of slimme thermostaat gebruiken. Hiermee kun je de temperatuur van je verwarming regelen op specifieke tijden. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat de verwarming lager gaat wanneer je niet thuis bent of ‘s nachts wanneer je slaapt.

Dit kan helpen om onnodig energieverbruik te verminderen. Een thermostaatklok of slimme thermostaat kan dus een handige tool zijn om efficiënt met je verwarming om te gaan en energie te besparen.

Isolatie van verwarmingsbuizen en ruimte achter kachels

Het isoleren van de verwarmingsbuizen en de ruimte achter de kachels helpt om energie te besparen. Dit kan gedaan worden door het aanbrengen van isolatiemateriaal rondom de buizen en het plaatsen van isolatieplaten of -folie achter de kachels. Hierdoor wordt warmteverlies voorkomen en blijft de warmte beter behouden in de woning. Isolatie zorgt er ook voor dat de verwarming efficiënter werkt, waardoor er minder energie nodig is om dezelfde temperatuur te bereiken.

Gebruik van deurdrangers en tochtstrips

Om energie te besparen, kun je ook deurdrangers en tochtstrips gebruiken. Deze kunnen helpen bij het voorkomen van warmteverlies door kieren rond deuren te verminderen. Hierdoor blijft de warmte beter binnen en hoef je minder te stoken om dezelfde temperatuur te behouden. Door deurdrangers te installeren, sluiten deuren automatisch na gebruik, waardoor er geen onnodige tocht naar binnen komt. Tochtstrips kunnen op de onderkant van de deur of rondom raamkozijnen worden geplaatst om kieren af te dichten. Dit helpt ook bij het verminderen van tocht en het behoud van warmte in de ruimte. Door deze kleine aanpassingen kun je energie besparen en je verwarmingskosten verlagen zonder veel moeite.

Conclusie

Ja, het uitzetten van radiatoren kan helpen om energie te besparen. Het regelmatig aan- en uitzetten van de verwarming kan echter duurder zijn dan het op een constante temperatuur houden.

Het is belangrijk om de radiatorfolie te gebruiken, de temperatuur van het water voor de radiator te verlagen en de radiatoren goed af te stellen voor optimale verwarming. Andere tips zoals het gebruik van een thermostaatklok, isolatie van verwarmingsbuizen en het sluiten van deuren kunnen ook bijdragen aan energiebesparing.

Meer over vaste lasten

Welkom bij onze blog over “Vaste lasten besparen“! Als je op zoek bent naar manieren om thuis te besparen, laten we dan beginnen met enkele basisprincipes. Heb je ooit overwogen hoe het simpelweg “stekker uit stopcontact besparen” je energierekening kan verlagen? Of hoe “radiator uitzetten besparen” in de wintermaanden kan helpen?

Voor degenen onder ons die graag koken, hebben we enkele geweldige tips over “gas besparen koken” of “gas besparen” en zelfs een interessant artikel over de “gas besparen magneet“. Als je bewuster wilt worden van je milieu-impact, kijk dan eens naar “Milieuvriendelijke keuzes“, waarmee je niet alleen kunt “stroom besparen“, maar ook “co2 besparen“.

Zijn je boodschappenrekeningen de laatste tijd hoog? Lees onze gids over “besparen op boodschappen“. En als je een dierenliefhebber bent, hebben we tips om te “Huisdier kosten besparen“.

Wist je dat een kortere tijd onder de “water besparen douche” je waterrekening kan verlagen? En voor de autobezitters onder ons hebben we ook gidsen over “brandstof besparen“.

Last but not least, duik in onze sectie over financiën en ontdek hoe je kunt “geld besparen“, van “Belastingen” tot het maken van alledaagse beslissingen die een verschil kunnen maken in je portemonnee. Elk beetje helpt, dus begin vandaag nog met “Energie besparen“!

Veelgestelde Vragen

1. Wat betekent “Kun je energie besparen door je radiator uit te zetten?”

Het betekent dat je geld kunt besparen op je energierekening door slim gebruik te maken van je verwarming. Dit kan door de thermostaat lager te zetten of door de radiator uit te zetten.

2. Hoe kan ik energie besparen met mijn cv-ketel en radiator?

Je kunt energie besparen door het instellen van je thermostaat voor energiebesparing, het afstellen van je radiatoren voor optimale verwarming, en het slim omgaan met je verwarming.

3. Welke tips zijn er voor efficiënt verwarmen?

Enkele tips voor efficiënt verwarmen zijn het isoleren van cv-leidingen, het vervangen van de ventilatiebox, het dicht houden van deuren, en het gebruik maken van radiatorfolie.

4. Moet ik mijn verwarming aan of uit zetten in de zomer?

In de zomer kun je vaak de verwarming uitzetten om energie te besparen. Echter, in de winter is het belangrijk om slim om te gaan met je verwarming om zo veel mogelijk energie te besparen.

5. Hoe draagt het uitzetten van mijn radiator bij aan duurzaamheid?

Door je radiator uit te zetten kun je besparen op energieverbruik. Dit is goed voor het milieu omdat er minder energie wordt verspild. Dit helpt bij duurzaamheid en is milieuvriendelijk.

» Referenties

1. How to Budget for Fixed and Variable Expenses, By Emily Starbuck Gerson, May 12, 2023
https://www.experian.com/blogs/ask-experian/how-to-budget-for-fixed-and-variable-expenses/

2. Budgeting Tips: 10 Ways to Lower Your Life’s Fixed Costs, WRITTEN by JOSHUA BECKER
https://www.becomingminimalist.com/budgeting-tips/

3. Do Consumers Distinguish Fixed Cost from Variable Cost? “Schmeduling” in Two-Part Tariffs in Energy, Koichiro Ito & Shuang Zhang, REVISION DATE August 2023
https://www.nber.org/papers/w26853

» Referenties

Team Vastelastenbesparing.nl

Team Vastelastenbesparing.nl

Wij zijn het gepassioneerde team achter Vastelastenbesparing.nl, vastbesloten om jou te voorzien van praktische inzichten om je vaste lasten te verminderen. Met een diepgaande toewijding aan financiële welzijn en besparingen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle kennis en advies. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het realiseren van financiële gemoedsrust en het creëren van een sterke financiële basis. Lees meer over ons >
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *