Het bezit van een woning is een flinke investering. Bij het afsluiten van een hypotheek, en dus het kopen van een huis, moet je aan een aantal verzekeringen denken. Er zijn verschillende soorten verzekeringen. Sommige hiervan zijn verplichte verzekeringen en andere kunnen zinvol zijn op basis van jouw financiële situatie.
Welke verzekeringen zijn verplicht en welke zijn handig om te hebben als je een koophuis hebt? De verplichte koophuis verzekeringen zijn in de meeste gevallen de overlijdensrisicoverzekering, inboedelverzekering en opstalverzekering. Een aantal verzekeringen zijn vaak nodig om een hypotheek af te sluiten.
Welke verzekeringen je nog meer nodig hebt is afhankelijk van jouw financiële situatie. Koop je de woning alleen of samen? En kunnen de lasten eventueel betaald worden van één salaris? Dit kunnen bijvoorbeeld aansprakelijkheidsverzekering en een rechtsbijstandverzekering zijn.
1. Opstalverzekering
Een hypotheekverstrekker stelt het afsluiten van een opstalverzekering over het algemeen verplicht. De opstal verzekering vergoedt schade aan “onroerende zaken” zoals huizen, schuttingen, leidingen en zonnepanelen. Dit is schade die is aangericht zonder dat je er iets aan kunt doen. Bijvoorbeeld schade door brand, storm of inbraak. De opstalverzekering wordt het ook wel een woonhuisverzekering genoemd.
2. Inboedelverzekering
De opstalverzekering dekt de woning zelf en de inboedelverzekering dekt de spullen in jouw huis. Denk hierbij aan inbraak of schade aan spullen door lekkage. Als jouw spullen gestolen worden of beschadigd raken door bijvoorbeeld een brand of lekkage, wordt dit door de verzekering vergoedt. Deze verzekering hoef je niet af te sluiten, maar is natuurlijk wel handig.
3. Overlijdensrisicoverzekering
Hypotheekverstrekkers stellen ook vaak een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Bij een overlijdensrisicoverzekering keert de verzekeraar een vast bedrag uit aan jouw nabestaanden. Zodat ze de lasten van jouw koophuis kunnen blijven dragen als jouw inkomen wegvalt wanneer je overlijdt. Een overlijdensrisicoverzekering voorkomt ook financiële problemen voor partners en kinderen die jouw inkomen moeten missen en dezelfde woonlasten moeten houden.
4. Woonlastenverzekering
Naast inboedelverzekeringen, opstalverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen wordt er aangeraden om ook te kijken naar een woonlastenverzekering. Met een woonlastenverzekering kun je (een gedeelte van) je hypotheek blijven betalen als je arbeidsongeschikt raakt of werkloos wordt. Als je voldoende geld hebt om dit zelf op te vangen of als je al verzekerd bent via je werkgeven, heb je deze verzekering niet nodig.
5. Rechtsbijstandsverzekering
Een rechtsbijstandsverzekering garandeert rechtsbescherming in de vorm van advies en bijstand. Een rechtsbijstandverzekering is zinvol als je verwikkeld bent in een geschil over een koop- of huurovereenkomst (consumentengeschil). Of als er problemen zijn met je nieuwe woning. Met deze verzekering kun je altijd juridisch advies krijgen zonder dat je een zeer hoog uurtarief hoeft te betalen.
6. Aansprakelijkheidsverzekering
Schade bij jezelf is natuurlijk vervelend, maar bij een ander al helemaal. De aansprakelijkheidsverzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan personen en zaken. Ook als je de schade niet hebt veroorzaakt, ben je er toch wettelijk verantwoordelijk voor. Denk aan een gesprongen waterleiding waardoor jouw buren waterschade oplopen. Deze verzekering dekt schade die je per ongeluk aan anderen toebrengt.
Zo is het vaak goedkoper om aparte polissen te hebben omdat de ene maatschappij de beste opstalverzekering heeft en de andere de beste reisverzekering. Dat betekent wel wat meer administratie. Je kunt ook kiezen voor een pakketverzekering. Sluit dan al je polissen af bij dezelfde verzekeraar en krijg korting op je premie. Bij verzekeringen afsluiten geldt het volgende.
7. Uitvaartverzekering
Uitvaartkosten kunnen snel oplopen. Bij overlijden keert de uitvaartverzekering het bedrag uit dat nabestaanden gebruiken om de uitvaart te regelen of de uitvaart te verzorgen als er gekozen is voor een servicepakket. Met een uitvaartverzekering zit je niet met dure uitvaartkosten na het overlijden van jouw dierbare.
Een verzekering uitzoeken
Lees altijd goed de voorwaarden van een verzekering door, zodat je precies weet wat een verzekering wel en niet dekt. Dit klinkt heel redelijk, maar soms lopen we zo vast in het vergelijken van verschillende verzekeringsmaatschappijen dat we alleen naar de prijs kijken.
Terwijl de verschillen in polissen en voorwaarden het verschil maken. Het kan dus even duren voordat je erachter komt, maar je komt in ieder geval niet voor onverwachte en onaangename verrassingen te staan. Controleer naast de basisverzekering ook of jouw verzekeringsmaatschappij aanvullende verzekeringen nodig heeft.
Weten welke verzekering je nodig hebt buiten een opstal-, inboedel- en overlijdensrisicoverzekering? Als je een hypotheekadviseur inschakelt, kunnen zij ook adviseren over de verzekeringen die je nodig hebt en helpen bij de verzekeringen afsluiten.