In dit artikel

Vaste Lasten en Kinderen Krijgen: Wat Te Verwachten?

Vaste Lasten en Kinderen Krijgen: Wat Te Verwachten? (2024)

In dit artikel

Het krijgen van kinderen is een zegen, maar brengt ook aanzienlijke financiële lasten met zich mee. Ik weet dit omdat ik zelf een ouder ben en heb ervaren hoe de vaste lasten aanzwellen met de komst van een kleintje.

Deze blog zal je inzicht geven in wat je te wachten staat qua kosten, van de eerste babyspullen tot aan het kindgebonden budget en kinderbijslag, en tips om de uitgaven in de hand te houden.

Hou je vast, we duiken diep in de wereld van luiers, flesjes en financiën!

Key Takeaway:

De beste vergelijkingssite van 2024 om vaste laste te besparen is Independer. Bespaar direct met de uitgebreide, onafhankelijke en gebruiksvriendelijke vergelijking op jouw verzekeringen, energiekosten en telecom.

Samenvatting

 • Het krijgen van kinderen brengt financiële kosten met zich mee, zoals de kosten voor de babyuitzet, maandelijkse kosten en kinderopvang.
 • Het is belangrijk om een budget op te stellen en te kijken naar manieren om geld te besparen, zoals het kopen van tweedehands spullen en het gebruik maken van kortingsacties.
 • Bij het krijgen van kinderen heb je recht op financiële tegemoetkomingen, zoals kinderbijslag en het kindgebonden budget. Het is belangrijk om te onderzoeken of je hiervoor in aanmerking komt.

Financiële Impact van Kinderen Krijgen

Kinderen krijgen brengt verschillende financiële kosten met zich mee, zoals de kosten voor de geboorte van je baby, de babyuitzet, maandelijkse kosten en kinderopvang.

Kosten voor de geboorte van je baby

Het krijgen van een baby kost veel geld. De kosten beginnen al voor de geboorte. Denk aan kosten voor de verloskundige en het ziekenhuis. Ook zijn er kosten voor spullen die je nodig hebt voor de baby.

Dat noemen we de babyuitzet. Kleding, luiers, een kinderbedje, een kinderwagen, speelgoed – je moet het allemaal kopen voordat de baby er is. In het eerste jaar kost een baby veel geld.

Maar wees niet bang. Er zijn manieren om te besparen op deze kosten. Zo kan je tweedehands spullen kopen of krijgen van familie en vrienden.

Kosten voor de babyuitzet

Als je een baby verwacht, moet je rekening houden met de kosten voor de babyuitzet. Dit zijn de spullen die je nodig hebt voor de verzorging en het comfort van je baby. Denk hierbij aan een wiegje, kinderwagen, autostoeltje, luiers, kleding en nog veel meer.

Het kan aardig wat geld kosten om al deze spullen aan te schaffen. Gelukkig zijn er manieren om te besparen, zoals het lenen of tweedehands kopen van spullen. Ook kun je gebruik maken van kortingsacties en aanbiedingen.

Het is belangrijk om hierover goed na te denken en een budget op te stellen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Maandelijkse kosten van een kind

Als je een kind krijgt, moet je rekening houden met maandelijkse kosten. Denk hierbij aan uitgaven voor voeding, luiers, kleding en andere benodigdheden. Gemiddeld genomen kunnen de maandelijkse kosten voor een kind tussen de 0 en 4 jaar rond de 200 tot 300 euro liggen.

Deze kosten kunnen echter sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals persoonlijke keuzes en levensstijl. Het is belangrijk om een budget op te stellen en te kijken naar manieren om geld te besparen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van kortingsacties of tweedehands spullen aan te schaffen.

Een goede financiële planning kan helpen om de maandelijkse kosten van een kind beter te beheersen.

Kosten voor kinderopvang

Kinderopvang kan een aanzienlijke kostenpost zijn voor gezinnen met kinderen. Het is belangrijk om te weten hoeveel je kunt verwachten te betalen, zodat je je financieel kunt voorbereiden.

Gemiddeld kost kinderopvang in Nederland ongeveer €8,50 per uur. Dit kan echter variëren, afhankelijk van het type opvang dat je kiest en de regio waarin je woont. Het is ook goed om te weten dat er verschillende vormen van kinderopvang zijn, zoals een kinderdagverblijf, gastouderopvang of buitenschoolse opvang.

Elke vorm heeft zijn eigen kostenstructuur. Het is verstandig om onderzoek te doen naar de mogelijkheden en prijzen in jouw omgeving, zodat je een realistisch beeld krijgt van de kosten van kinderopvang voor jouw gezin.

Veranderingen in inkomen

Als je kinderen krijgt, kunnen er veranderingen in je inkomen optreden. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden bij de financiële planning. Sommige ouders kiezen ervoor om minder te werken of tijdelijk met zwangerschapsverlof te gaan, wat kan leiden tot een lager inkomen.

Aan de andere kant kunnen er ook extra financiële voordelen zijn, zoals kinderbijslag en kindgebonden budget. Het is belangrijk om deze veranderingen in inkomen in overweging te nemen bij het maken van een budget en eventuele aanpassingen te maken om financieel voorbereid te zijn op de komst van een kind.

Financiële Planning en Tegemoetkomingen

– Spaar voor toekomstige kosten en houd rekening met onverwachte uitgaven.

– Maak gebruik van financiële regelingen zoals kinderbijslag en het kindgebonden budget.

– Informeer naar andere mogelijke tegemoetkomingen en subsidies voor ouders.

– Zorg ervoor dat je een goed overzicht hebt van je financiën en stel een budget op voor het opvoeden van je kind.

Sparen voor toekomstige kosten

Het is belangrijk om te sparen voor toekomstige kosten wanneer je kinderen krijgt. Er zijn veel uitgaven die je kunt verwachten, zoals de kosten voor kinderopvang, school en buitenschoolse activiteiten.

Door te sparen kun je jezelf financieel voorbereiden op deze toekomstige kosten en voorkomen dat je in financiële problemen komt. Het is verstandig om een speciale spaarrekening aan te maken waar je regelmatig een bedrag op stort.

Op deze manier bouw je langzaam maar zeker een buffer op voor de kosten die je in de toekomst kunt verwachten. Bovendien kun je met sparen ook een financieel vangnet creëren voor onverwachte situaties, zoals medische kosten of reparaties aan het huis.

Kinderbijslag en kindgebonden budget

Bij het krijgen van een kind heb ik recht op kinderbijslag en kindgebonden budget. Deze financiële tegemoetkomingen kunnen helpen bij de kosten van het opvoeden van een kind.

 • Kinderbijslag is een maandelijkse uitkering die ik ontvang voor elk kind dat jonger is dan 18 jaar. De hoogte van de kinderbijslag hangt af van de leeftijd van mijn kind.
 • Het kindgebonden budget is een inkomensafhankelijke toeslag die ik kan ontvangen als ik voldoe aan bepaalde voorwaarden, zoals mijn inkomen en vermogen. Het bedrag kan variëren op basis van mijn gezinssituatie.

Overige financiële regelingen en tegemoetkomingen

Naast kinderbijslag en kindgebonden budget zijn er nog andere financiële regelingen en tegemoetkomingen waar je gebruik van kunt maken wanneer je kinderen krijgt:

 • Kinderopvangtoeslag: Als je beiden werkt of studeert en gebruik maakt van kinderopvang, kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Dit helpt bij het betalen van de kosten voor de opvang.
 • Ouderschapsverlof: Als ouder heb je recht op ouderschapsverlof. Hierdoor kun je tijdelijk minder werken of helemaal stoppen met werken om meer tijd door te brengen met je kind. Tijdens ouderschapsverlof bouw je geen salaris op, maar behoud je wel een deel van je inkomen.
 • Vergoeding kosten: Sommige gemeentes bieden vergoedingen aan voor bepaalde kosten die komen kijken bij het krijgen van een kind, zoals de aanschaf van luiers of babyvoeding. Informeer bij jouw gemeente of deze vergoedingen beschikbaar zijn.
 • Hulp bij rondkomen: Als de kosten voor het opvoeden van een kind te hoog worden en het moeilijk wordt om rond te komen, kun je in veel gevallen financiële hulp aanvragen. Bijvoorbeeld via de gemeente of via fondsen die speciaal bedoeld zijn voor gezinnen met lage inkomens.

Vaste Lasten van een Gezin

– Gemiddelde vaste lasten voor gezinnen kunnen sterk variëren, afhankelijk van factoren zoals inkomen, aantal kinderen en levensstijl.

– Vaste lasten kunnen onder andere bestaan uit huur of hypotheek, energierekeningen, boodschappen, verzekeringen en abonnementen.

– Naarmate kinderen ouder worden, kunnen de vaste lasten toenemen door bijvoorbeeld hogere kosten voor school, sportactiviteiten en uitjes.

– Het is belangrijk om deze vaste lasten goed in kaart te brengen en een budget op te stellen om financiële stabiliteit te behouden bij het krijgen van kinderen.

Gemiddelde vaste lasten voor gezinnen

Als ouder moet je rekening houden met verschillende vaste lasten. Vaste lasten zijn kosten die je iedere maand moet betalen, zoals de huur of hypotheek, gas, water en licht, verzekeringen en boodschappen. Huishoudens besteden gemiddeld meer dan 55% van hun netto inkomen aan deze vaste lasten. Wanneer je kinderen krijgt, gaan deze kosten omhoog. Het besparen op deze kosten kan jaarlijks tot €2.300 schelen.

Het Nibud biedt informatie over deze kosten en geeft tips over geldzaken. Ze hebben gegevens over de gemiddelde vaste lasten in 2023 en voor gezinnen van verschillende groottes. Hier is een overzicht van de gemiddelde vaste lasten voor een gezin.

Soort kostenGezin van 1 persoonGezin van 2 personenGezin van 4 personen
Huur of hypotheek€…€…€…
Gas, water en licht€…€…€…
Verzekeringen€…€…€…
Boodschappen€…€…€…

Houd er rekening mee dat deze bedragen gemiddelden zijn en dat de werkelijke kosten per gezin kunnen variëren. Het is belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van je eigen financiële situatie en vaste lasten om zo goed mogelijk te kunnen budgetteren.

Vaste lasten per leeftijdscategorie van kinderen

Wanneer je kinderen hebt, kunnen de vaste lasten variëren afhankelijk van de leeftijd van je kind. In de eerste jaren zijn de kosten voornamelijk gericht op baby-uitzet zoals luiers, babyvoeding en kinderopvang. Naarmate je kind ouder wordt, komen er andere kosten bij, zoals kleding, schoolbenodigdheden en vervoer. Het is belangrijk om rekening te houden met deze veranderingen in kosten wanneer je financieel plant voor het opvoeden van een kind. Onthoud dat de vaste lasten zullen veranderen naarmate je kind ouder wordt, dus het is verstandig om je budget hierop aan te passen.

Tips om Financieel Voorbereid te Zijn op Kinderen Krijgen

– Hou rekening met extra kosten en zorg ervoor dat je een buffer hebt voor onverwachte uitgaven.

– Maak gebruik van financiële regelingen zoals kinderbijslag en kindgebonden budget om je financiële lasten te verlichten.

– Plan vooruit en spaar voor toekomstige kosten, zoals schoolgeld en studiekosten.

– Bespreek geldzaken binnen het gezin en maak samen afspraken over budgettering en geldbeheer.

– Overweeg gezamenlijke administratie en rekeningen om de financiën efficiënt te beheren.

Hou rekening met extra kosten

Als je kinderen krijgt, is het belangrijk om rekening te houden met extra kosten. Naast de gebruikelijke maandelijkse uitgaven zoals voeding en kleding, zijn er ook andere uitgaven waar je aan moet denken.

Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor kinderopvang, schoolmaterialen en activiteiten buiten school. Ook kunnen er onverwachte kosten zijn, zoals medische kosten of reparaties aan speelgoed.

Het is verstandig om vooraf een financieel plan te maken en te sparen voor deze extra kosten. Daarnaast zijn er ook financiële regelingen en tegemoetkomingen beschikbaar, zoals kinderbijslag en het kindgebonden budget, die je kunnen helpen bij het bekostigen van de opvoeding van je kinderen.

Maak gebruik van financiële regelingen

Als je kinderen krijgt, is het belangrijk om te weten dat er verschillende financiële regelingen zijn waar je gebruik van kunt maken. Deze regelingen kunnen helpen om de kosten van het opvoeden van een kind te verlichten.

Een van deze regelingen is kinderbijslag, waarbij je maandelijks een bedrag ontvangt voor elk kind dat je hebt. Daarnaast is er ook het kindgebonden budget, wat extra financiële ondersteuning biedt voor gezinnen met een laag inkomen.

Naast deze regelingen zijn er ook andere mogelijkheden voor financiële hulp en bijstand, zoals toeslagen en vergoedingen voor bepaalde kosten. Het is verstandig om je hierover goed te laten informeren, zodat je optimaal gebruik kunt maken van deze regelingen en zo je financiële situatie kunt verbeteren wanneer je kinderen krijgt.

Plan vooruit en spaar voor toekomstige kosten

Wanneer je kinderen krijgt, is het belangrijk om vooruit te plannen en geld te sparen voor toekomstige kosten. Hier zijn enkele tips:

 • Zet een budget op en bepaal hoeveel geld je kunt sparen.
 • Maak een spaarrekening speciaal voor de kosten van je kind.
 • Stel doelen voor hoeveel je elke maand wilt sparen.
 • Onderzoek welke kosten je kunt verwachten als je kind ouder wordt, zoals schoolkosten en hobby’s.
 • Bespreek met je partner of gezin welke financiële doelen jullie hebben en hoe jullie deze kunnen bereiken.
 • Overweeg om geld te besparen door tweedehands kleding en speelgoed te kopen.
 • Houd rekening met onverwachte uitgaven, zoals medische kosten of reparaties in huis.

Bespreek geldzaken binnen het gezin

Als je kinderen krijgt, is het belangrijk om open en eerlijk over geldzaken te praten binnen het gezin. Door regelmatig te praten over geld, kun je elkaar beter begrijpen en samenwerken om financiële doelen te bereiken.

Het is ook een goede manier om kinderen te leren over geld en verantwoordelijkheid. Bespreek hoeveel geld er elke maand binnenkomt en uitgaat, maak een budget en stel financiële doelen op.

Door actief met elkaar te communiceren, kun je ervoor zorgen dat iedereen binnen het gezin financieel voorbereid is en kunnen eventuele problemen vroegtijdig worden aangepakt.

Overweeg gezamenlijke administratie en rekeningen

Als je kinderen krijgt, is het belangrijk om na te denken over gezamenlijke administratie en rekeningen. Door samen financiële verantwoordelijkheid te nemen, kun je beter budgetteren en het overzicht bewaren.

Je kunt gezamenlijke spaarrekeningen openen en samen plannen maken voor toekomstige kosten. Dit helpt om financiële stress te verminderen en ervoor te zorgen dat beide partners betrokken zijn bij de financiële beslissingen van het gezin.

Het kan ook handig zijn om afspraken te maken over wie welke kosten betaalt en hoeveel er elke maand wordt gespaard. Door open en eerlijk met elkaar te praten over geldzaken, kun je samenwerken om je financiële doelen te bereiken.

Meer over vaste lasten

Eens, na een lange periode van zelfreflectie, besloot Emma dat het tijd was voor “levensveranderingen”. Ze was recentelijk klaar met haar “Studie” en stond op het punt een “nieuwe baan” te beginnen in een andere stad, wat betekende dat ze moest “verhuizen“. Emma begreep dat dit grote invloed zou hebben op haar maandelijkse uitgaven, dus ze begon te onderzoeken naar “veranderen vaste lasten gedurende je leven“. Naast het verhuizen, overwoog ze ook om te gaan “ondernemen” en wilde weten hoe dit haar financiën zou beïnvloeden.

Toen ze nog studeerde, had ze “lage vaste lasten voor studenten“, maar nu ze ging werken en in een andere stad woonde, moest ze opnieuw “berekenen vaste lasten na pensionering“, ook al was dat nog ver weg. Ze wilde zeker zijn dat ze op de juiste weg was om haar financiën in de loop van de tijd te beheren, vooral met mogelijke toekomstige levensveranderingen zoals “trouwen“, “kinderen krijgen” en uiteindelijk “pensionering“.

Emma was ook bewust van andere mogelijke veranderingen in haar leven, zoals “gezondheidsveranderingen” en het aannemen van een “huisdier“. Ze wist dat elk van deze veranderingen invloed zou hebben op haar “andere levensstijl” en mogelijk tot een “scheiding” of zelfs het “overlijden van een partner” zou kunnen leiden. Daarom wilde ze nu de controle over haar vaste lasten hebben en begrijpen hoe deze in de loop van de tijd zouden kunnen veranderen.

Veelgestelde Vragen

1. Wat zijn de gemiddelde vaste lasten voor een gezin dat een kind krijgt?

De gemiddelde vaste lasten voor een gezin dat een kind krijgt, zullen stijgen vanwege de extra kosten van het opvoeden van een baby.

2. Wat kan ik verwachten wat betreft financiële verantwoordelijkheden bij het krijgen van kinderen?

Bij het krijgen van kinderen komen er extra financiële verantwoordelijkheden. Je moet plannen voor de kosten van de baby in het eerste jaar en daarbuiten, zoals gezinsuitgaven en kosten per maand.

3. Zijn er tips voor het omgaan met geld na het krijgen van een kind?

Ja, budgetplanning voor ouderschap is belangrijk. Het helpt je om te gaan met gezamenlijke financiën na het krijgen van een kind.

4. Zijn er mogelijkheden voor financiële hulp bij het opvoeden van een kind?

Ja, er zijn overheidsvoorzieningen en financiële ondersteuning voor ouders, zoals het Kindergebonden budget.

5. Wat is belangrijk om te weten over gezinsplanning en opvoedingskosten?

Gezinsplanning helpt bij het voorbereiden op de kosten van het opvoeden van een baby. Budgettering en uitgaven voor gezinnen met kinderen zijn ook belangrijk.

» Referenties

1. How to Budget for Fixed and Variable Expenses, By Emily Starbuck Gerson, May 12, 2023
https://www.experian.com/blogs/ask-experian/how-to-budget-for-fixed-and-variable-expenses/

2. Budgeting Tips: 10 Ways to Lower Your Life’s Fixed Costs, WRITTEN by JOSHUA BECKER
https://www.becomingminimalist.com/budgeting-tips/

3. Do Consumers Distinguish Fixed Cost from Variable Cost? “Schmeduling” in Two-Part Tariffs in Energy, Koichiro Ito & Shuang Zhang, REVISION DATE August 2023
https://www.nber.org/papers/w26853

» Referenties

Team Vastelastenbesparing.nl

Team Vastelastenbesparing.nl

Wij zijn het gepassioneerde team achter Vastelastenbesparing.nl, vastbesloten om jou te voorzien van praktische inzichten om je vaste lasten te verminderen. Met een diepgaande toewijding aan financiële welzijn en besparingen, streven we ernaar om onze bezoekers te voorzien van waardevolle kennis en advies. Ontdek hoe wij je kunnen bijstaan bij het realiseren van financiële gemoedsrust en het creëren van een sterke financiële basis. Lees meer over ons >
Anderen bekeken ook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *