Steeds meer mensen zetten stappen naar een duurzamere levensstijl. Het verduurzamen van een woning leidt vaak tot een lagere energierekening, maar vereist ook een grote investering. Sommige duurzame maatregelen zullen snel renderen, andere niet. Ook jij kunt nu al in beweging komen. Te beginnen bij je huis energiezuiniger te maken. Hoe kan je het verduurzamen en wat is de prijs? Lees in deze blog over duurzame energie en energiebesparende maatregelen die je kunt nemen. 

Warmtepomp

Is je huis goed geïsoleerd, dan kun je het duurzaam verwarmen. Schaf daarom een warmtepomp aan in plaats van een cv-ketel Luchtwarmtepompen zijn een efficiënte manier van verwarmen. Je gebruikt de buitenlucht om jouw huis en water te verwarmen. Hybride oplossingen met luchtwarmtepompen zijn momenteel de beste optie. Als je vanaf 2026 jouw ketel moet vervangen, is het kopen van een hybride warmtepomp (of varianten daarvan) verplicht. Afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest, krijg je voor deze energiebesparende maatregelen een subsidie ​​van minimaal € 500,-.

Spouwmuurisolatie

Isoleren is de eerste stap om een bestaand huis duurzaam te maken. . Je houdt meer warmte binnen waardoor je minder hoeft te stoken en ’s zomers houd je de warmte juist buitenshuis. Spouwmuurisolatie kan door een vakman in minder dan een dag worden aangebracht. Een mooie bijkomstigheid is dat betere isolatie ook voor minder geluidsoverlast betekent. Bij spouwmuurisolatie gaat het om de ruimte tussen de binnen- en buitenwand van het bestaand huis. Vooral bij oudere woningen is deze ruimte vaak niet (goed) geïsoleerd.

Dit is een van de goedkoopste en eenvoudige duurzame maatregelen voor duurzaam verwarmen. Alles gebeurt buiten je huis en het maakt geen rommel. Je zal snel een flinke daling van het energieverbruik merken. Spouwmuurisolatie kan bijvoorbeeld maar € 2.200 per jaar kosten, afhankelijk van de energieprijzen. Dit zal ongeveer € 500 tot € 1.200 per jaar besparen aan energiekosten. De terugverdientijd is 3 jaar.

Glasisolatie

We schakelen langzaam over op nieuwe energievoorzieningen. Dit betekent onder meer afscheid nemen van gas voor het verwarmen van jouw woning met duurzame energie. In een nieuwe woning van na 1 juli 2018 zit niet eens meer een gasaansluiting. Glasisolatie bespaart je geld en het verhoogt jouw wooncomfort. 

Als je wilt overstappen naar aardgasvrije verwarming, moet je eerst jouw woning goed isoleren. Dan kun je kijken naar andere maatregelen als warmtepompen (elektrische verwarming) of warmtenetten (warmte uit de bodem of restwarmte uit de industrie).

Dubbele beglazing is in veel woningen al standaard. Deze duurzame aanpassingen beschermen je niet alleen tegen hitte en kou, maar houd je ook buiten lawaai. Verder kun je de ruimtes in je huis volledig benutten. Kiezen tussen HR en driedubbel glas wordt steeds moeilijker.

Isoleren schuin dak

Heb je een woning met een schuin dak? De kans is groot dat jouw dak wel een vorm van isolatie heeft, maar het is de moeite waard om te controleren hoe goed het is. Via het dak gaat veel warmte verloren. Een goede isolatie is dus een waardevolle investering om je huis duurzaam te maken.

Het is belangrijk om vooruit te denken over de volgende vragen. Wat is de isolatiewaarde? Is jouw productie duurzaam? En is het een natuurproduct? Er zijn al natuurlijke alternatieven voor minder duurzame varianten zoals glas- en steenwol – bijvoorbeeld wol-, hout- of hennepvezels. In een gemiddelde hoekwoning van geen naar goede dakisolatie gaat, bespaar je zo’n 420 kuub gas per jaar. Deze energiebesparende maatregelen besparen zo’n 500 tot 1.250 euro per jaar, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt. 

Dubbel glas

Dacht je dat je wel goed zat met dubbel glas? Wie zijn huis echt goed wil isoleren, gaat voor HR++ of triple glas. HR staat voor High Return en dat is precies wat je ervoor terugkrijgt. Dit glas zorgt ervoor dat jouw woning warmte vasthoudt, hoef je minder te verwarmen en verminder je bovendien de geluidsoverlast.

Het vervangen van alle ramen (22 m2) door HR-glas kost in een gemiddelde hoekwoning circa € 3.700, -. Er zijn nog steeds subsidies beschikbaar. En wat bespaar je ermee? Uitgaande van overal dubbele beglazing, kunnen de energiekosten ongeveer € 85- € 210 per jaar worden bespaard door deze energiebesparende maatregelen. 

Zonnepanelen

Om te zorgen dat Nederlandse woningen in 2050 een duurzaam energiesysteem heeft, wordt onder andere zonne energie opgewekt. Zonnepanelen zetten zonlicht om in elektriciteit zonder kooldioxide uit te stoten. Een belangrijke vraag bij het plaatsen van zonnepanelen is hoeveel stroom heb je nodig? Zodra je het elektriciteitsverbruik van jouw huis kent, kun je eenvoudig berekenen hoeveel panelen je nodig heeft. Mocht je daar niet aan uitkomen, kan je voor onafhankelijk advies terecht bij verschillende aanbieders. De aanschaf van zonnepanelen loont snel. Een set van 10 zonnepanelen kost ongeveer 5. 00 euro (inclusief btw). Je kunt gemiddeld 750 euro per jaar besparen door deze energiebesparende maatregelen op jouw elektriciteitsrekening.