Wie wilt er tegenwoordig nu niet een lagere energierekening? Dat is al mogelijk met een paar kleine aanpassingen. Maar soms is het niet duidelijk waar je het beste kunt beginnen met energie besparen. Hier zijn enkele handige tips hoe je direct geld kunt bezuinigen en energie besparen in huis. Met kleine stappen maak je vaak al een groot verschil. 

1. Gebruik de lampen op een slimme manier

Natuurlijk vergeet iedereen wel eens zijn lampen uit te doen. Helaas gebeurt het nog vaak. Je kunt veel energie besparen door deze gewoonte te veranderen. Gebruik zo min mogelijk grote lampen en vervang deze voor kleinere lampen zoals bureaulampen. 

Ook het vervangen van gloeilampen of halogeenlampen is een goede optie om energie te besparen. Ook als gloei- of halogeenlampen nog goed werkt, is het verstandig deze te vervangen. De aanschafprijs van LED verlichting is hoger, maar kan eenvoudig worden terugverdiend. Led lampen zijn 85% zuiniger dan gloeilampen en 75% zuiniger dan halogeenlampen. Tevens gaat de led lamp langer mee. 

2. Voorkom sluipverbruik, gebruik stekkerdozen

Een gemiddeld huishouden telt al snel meer dan honderd elektrische apparaten. Zeker als ze wat ouder zijn, slurpen die stroom, maar het geldt ook zeker voor zuinige apparaten. Ook op stand-by wordt door meerdere apparaten stroom verbruikt. Driekwart van deze kosten kan eenvoudig worden vermeden door apparaten uit te schakelen of de stekker uit het stopcontact te halen wanneer ze niet worden gebruikt. 

Daarnaast wordt het gebruik van een stekkerdoos sterk aanbevolen. Zodat je alle apparaten makkelijk in een keer kunt uitschakelen. Door het slim gebruik van smartplugs, slimme stekkers, is het zelfs mogelijk om tijdschema’s in te stellen voor het aan- en uitzetten van apparaten.

3. Gebruik een slimme thermostaat

Het grootste deel van de energierekening is gas. Dit komt grotendeels door het gebruik van de verwarming. Een slimme thermostaat bespaart energie. Op voorhand kun je bijvoorbeeld programmeren dat de verwarming automatisch in- of uit schakelt terwijl je slaapt of wanneer je weg bent. Zo kun je nooit vergeten om uw verwarming uit te zetten.

Ook maakt een programmeerbare thermostaat het vaak mogelijk inzicht te geven in het verbruik en kunt u op afstand uw verwarming bedienen. Je kunt ook overwegen om de verwarming wat lager te zetten en een trui aan te trekken. Elke graad lager bespaart energie.

4. Gebruik een energiezuinig apparaat

Het grootste deel van de elektriciteitsrekening wordt gebruikt voor huishoudelijke apparaten. Dit zijn bijvoorbeeld vriezers, wasmachines, vaatwassers en drogers. Als een huishoudelijk apparaat zoals een oude wasmachine aan vervanging toe is, koop dan een energiezuinige variant. 

Het verbruik van de apparaten is te herkennen aan het verplichte energielabel. Moderne apparaten verbruiken aanzienlijk minder stroom dan oudere modellen. Kies er daarom ook voor om de oude apparaten in te ruilen voor nieuwe energiezuinige apparaten. En gebruik apparaten altijd in de eco stand.

5. Gebruik minder warm water

Kokend water verbruikt veel energie. Het is daarom aan te raden om spaarzaam gebruik te maken van heet water. Douches zorgen voor 80% van de totale warmwatervoorziening van een huis. Met een waterbesparende douchekop voorkom je onnodig weglopen van koud water. Of door simpelweg minder te douchen met warm water bespaar je het meest.

6. Isoleer je huis

Wanneer je last hebt van warmteverlies in je huis, kan dit onaangenaam zijn en bovendien kost het enorm veel extra energie. Mensen hebben vaak de neiging om de verwarming wat hoger te zetten. Dit betekent natuurlijk dat er meer energie wordt verbruikt, maar het huis is nog steeds niet comfortabel door tocht.

Voorbeelden van isoleren zijn dakisolatie, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Voor deze vormen van isoleren is er subsidie beschikbaar gesteld. Wat je zelf kan doen tegen warmte verliezen, is het opzoeken van spleten en kieren en deze te dichten met tochtstrips zodat warmte niet de ruimte verlaat.

7. Ontlucht de radiator 

Met de huidige gasprijzen gebruik je je verwarming het liefst zo zuinig mogelijk. Want door energie te besparen met je verwarming kun je honderden euro’s per jaar besparen. Als er lucht in de verwarmingsbuizen zit, zal een deel van de radiator niet goed opwarmen, waardoor er energie verloren gaat. Dit kan worden voorkomen door de radiator te ontluchten. Dit kan je zelf doen door het ventiel aan de zijkant van de radiator te openen met de ontluchtingssleuteltje. Dit is een makkelijke manier om energie te besparen. 

Bovenstaande tips resulteren zeker in een verlaging van je energiekosten. Echter kan je het meeste geld besparen op je energieverbruik door je woning te verduurzamen. Een aantal maatregelen waar je aan kunt denken: isolatie aanbrengen, zonnepanelen installeren en aardgasvrij verwarmen. Sommige maatregelen zijn gratis, en voor sommige moet je eerst investeren.